ČR a CZK

Kurzy měn – též měřítka síly ekonomik

ČR byla ustavena k 1.1.1993. ČR je členem EU od 1.5.2004.  Zkoumejme vývoj kurzů CZK vůči mezinárodní rezervní měně USD v časovém sledu ekonomických a politických změn po ukončení Studené války či za doby vstupu středoevropských států (postkomunistických satelitů SSSR), či za doby spekulativních výkyvů cen ropy a plynu. Třeba v závěru roku 2000 ohlásil Irák, že tehdejší program Ropa za potraviny převede z dolarů na eura. Též OPEC se přidal  v r.2002 a oznámil, že zvažuje možnost přechodu z dolaru k Euru. Válka v Iráku od roku 2003 (skončila 15. prosince 2011) též zapříčinila, že k petroUSD přibylo pro OPEC i Rusko petroEuro a to v r.2004. V závěru roku 2004 byla obnovena těžba ropy v Iráku a její prodej v USD i Euro. Též Číňané respektují měnu Euro, druhou největší rezervní po USD. Euro je velkou konkurencí k USD. Ty transakční poplatky za koupi každého jednoho Euro jdou za státy Eurozóny, snížily se zisky za koupě USD, který byl dříve monopolem v mezinárodním obchodě. Trend růstu vlivu Euro bude stoupat, neboť soukromé ekonomiky, euroobčané v nich pracující, již 6. rok vytváří vyšší GDP jak občané USA. Obchodníci s globálním vlivem též vnímají, že EU dává ostatním státům větší hodnoty – má největší export, oproti USA – které má největší import (byť se velká část obchodů realizuje mezi EU a USA).
Mějme na paměti, že Eurozóna velmi tvrdě konkuruje USA, takže se nedivme některým komentářům politiků či finančníků či expertů z USA i jejich agentů ve státech EU. Též jiné zahraniční měny toho využívají třeba australský dolar vůči USD. Jakpak by se vyvíjel kurz CZK/USD, pokud by Euro nebylo? Dnešní stav vyhovuje spekulantům finančním a pracovníkům ČNB.
Nevnímáme, že 50 států USA, s různými ekonomickými výkony a za různých přírodních podmínek, používá jednotnou měnu USD již přes 200 roků?
eco-euro-us-czk-gbp

777px-Global_Reserve_Currencies

~ od petrfiala2 on 2012/03/11.